BlueAi Blog

Hoe maak je van 3D GIS-bestanden IFC-bestanden voor BIM?

CityJSON & de ‘Digital Twin’ hype

Lange tijd leverde GIS veelal gefragmenteerde 2D bestanden van stedelijk gebied en het landschap. CAD software daarentegen ontwikkelde zich vooral op gebied van 3D. Er is meer aandacht hoe objecten op de wereld georiënteerd zijn. Nieuwe technologie geeft ons de mogelijkheid om makkelijker data te combineren en te gebruiken: 2D, 3D, CAD, GIS. De scheidslijn tussen de domeinen vervaagt.

GIS and CAD — wat is het verschil?

GIS- en CAD software is uit verschillende domeinen ontstaan. Software ontwikkeld voor GIS is doorgaans losgekoppeld van CAD-software. De achterliggende reden, is het grote verschil in schaal en daarmee de toepassing. GIS is over het algemeen gericht op analyse op grotere gebieden, bijvoorbeeld de inpassing van infrastructuur, landschap en stedenbouw. CAD daarentegen is gericht voor op ontwerp op lokale oplossingen en nieuwbouw. Een gebouw, een brug of verkeerskundige nieuwbouw oplossing.

Het uitgewerkt voorbeeld laat zien dat zelfs 3D GIS data kan worden gebruikt in je DWG / CAD omgeving. De basis is het 3D BAG-initiatief. 3D BAG is een database van álle gebouwen in Nederland. Het is onlangs vrijgegeven als open data en bevat meerdere detailniveaus (LoD’s). 3D BAG wordt up-to-date gehouden met de laatste informatie, update per 3 maanden. De dataset kan worden gedownload in verschillende bestandsformaten. Eén daarvan is het CityJSON, te herkennen aan . .json. Dit formaat is geschikt voor conversie naar IFC en kan vervolgens gebruik worden in BricsCAD BIM en andere IFC compatible software.

Hoe maak je van 3D GIS-bestanden IFC-bestanden voor BIM?

Stap 1 – Zoek de brongegevens

Stap 2 – locatie en positie BGT bepalen met MAPCONNECT (2D)

Stap 3 – 3D GIS Converteren naar IFC

Benieuwd naar de volledige door Hans Lammerts geschreven bijdrage.

Top